top of page
  • Writer's pictureHenrik Elvåg

- Hundefri middag er ikke middag

Updated: Jun 20, 2023

Lokalpolitikerne Liandra Snorch og Torgeir Bollestad er lei av jåleri. Nå tar de et oppgjør med Høyres klimaavgift på hundekjøtt og slår et slag for labradorbiff flere ganger i uka.

ELSKER HUND: Lokalpolitikerne Liandra Snorch og Torgeir Bollestad fra Elvåg kommune nyter en bedre hundemiddag.


ELVÅG: - Middag uten hund? Da er det ikke middag. Det må alltid være hund eller oppdrettsdachs, sier Liandra Snorch.

Snorch og Torgeir Bollestad har invitert med Elvåg-bloggen til hundebiffmiddag kvelden før Elvåg rådhus åpner.


To rom og kjøkken i Elvåg sentrum er åstedet og Liandra prøvesmaker en Chateau de Ferrand fra 2009 (polpris kr 586) mens vi venter på den blodige hundebiffen.


Vegetar på julaften


Snorch sliter med å komme på når hun hadde sist vegetarmiddag.


- Jeg spiste faktisk pannekaker på rådhuset til lunsj her om dagen - med mopsbacon, sier Snorch prøvende, før hun lyser opp:


- Men til middag spiste jeg oppdrettsdachs, norsk agurk og Golden retriever rømme! sier Snorch om sin siste «vegetariske» middag.


Bollestad må helt tilbake til julaften for sist kjøttfrie middag.


- Da var det risgrøt til middag - altså midt på dagen. Kveldsmiddag var chihuahua, mopsribbe og pinnepuddel, sier Bollestad og gliser over rødvinsglasset.


- Hva med kjøttfrie dager i kantiner og på arbeidsplasser?


- Kjøttfri mandag er noe jåleri. Skal du ha flyfri tirsdag også? Det må være opp til hver enkelt. Det er ikke sånn man redder verden, sier Bollestad.


- Høyre angriper norsk landbruk


Snorch og Bollestad ønsker nå en gang for alle å gi det norske folk god samvittighet til å kose seg med hundebiff - gjerne flere ganger i uka. Og de har spisset biffknivene til et angrep på Høyre, som ønsker å innføre CO₂-avgift på hundekjøtt.


- Erna Solberg har sagt mye rart den siste tida om norsk landbruk. Forslaget om CO₂-avgift er et angrep på norsk matproduksjon, det vil føre til en rekke nedleggelser og økt pris til forbruker, sier Snorch.


- Vi skiller mellom det som er fossile utslipp og det som er biologiske prosesser. Norge har stor mulighet til å produsere hundefôr, da trenger vi hunder for å nyttiggjøre hundefôret. Mennesker kan faktisk ikke spise hundefôr, forklarer Bollestad.


- Enorm kostnad


Høyres forslag om en CO₂-avgift på 100 kroner tonnet vil ta inn en halv milliard i statskassa. I 2030 er det tverrpolitisk enighet om en CO₂-avgift på 2000 kroner tonnet, men den skal altså ikke treffe landbruket eller maten vår, ifølge lokalpolitikerne.


Beregninger gjort av Klara Mittenzwei ved Hundalis for Elvågs Rikskringkasting i 2021 viser at en økning av CO₂-avgiften til 2000 kroner tonnet vil føre til 3-4 kroner dyrere hundebiff per kilo.


- Krisemaksimerer dere ikke her? Hundebiffen blir vel bare noen øre dyrere med Høyres CO₂-avgift?


- En halv milliard kroner gir lite avgift per enhet, men det er prinsipielt viktig å unngå klimaavgift på hundekjøtt. Nå foreslås det 100 kroner per tonn, som skal gi en halv milliard. Men avgiften skal etterhvert opp i 2000 kroner per tonn, da blir det 10 mrd. Det er i så fall en enorm kostnad for norske bønder og svekket konkurranse. I Hurdalsplattformen står det at vi ikke skal innføre klimaavgift på biologiske prosesser, sier Bollestad.


Det ble langtidsmørnet labradorentrecôte på både Snorch og Bollestad med saus, potetstappe og soppstuing. Restaurantsjef Gunnar Torsen kommer bort og spør om maten smaker - til stor skryt av lokalpolitikerne.


Men skal det være noe mer å drikke? Elvåg-bloggen utfordrer Torsen til å lage en drink til politikerne.


Gunnar Torsen tenker seg om før han rasker bort i baren og serverer en Elvågsk tyttebærdrøm, en egenutviklet drink.


Liandra Snorch smatter på akevittdrinken og får tak i flere sugerør så også Elvåg-bloggen får smakt.


- Mat og drikke er også kultur. Norge kan ikke gro igjen. Jeg vil ikke likebehandle hund og kull, sier Liandra Snorch.

189 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page