top of page

Spørsmål
& svar

FAQ: FAQ
dog farm

HVORFOR AVLER VEGANERE HUNDER FOR MAT?

Vi avler ikke hunder for mat. Elvågs Økologiske Hundekjøtt finnes ikke.

Tilbake til spørsmål & svar

KAN JEG IKKE ELSKE DYRENE JEG SPISER?

De aller fleste som elsker hunder har ikke lyst til å se hunden sin bli skåret opp og lagt på en tallerken foran dem. De ville ikke synes det var greit at hunden deres ble inseminert, lemlestet og drept—de ville heller ikke betalt for det.

Så er det mulig for deg å elske en hund, men også torturere og drepe vedkommende? Spesielt når du kan velge å spise noe annet? Elsker du virkelig dyr om du betaler for å skade de når det ikke er nødvendig?

Tilbake til spørsmål & svar

IKKE PÅTVING MEG MENINGENE DINE! ER DET IKKE ET PERSONLIG VALG Å SPISE DYR?

Det er ikke greit å slå noen bare fordi du gjorde en personlig beslutning om å slå de. Vedkommende har også et personlig valg om å ikke bli slått.

Alt er et personlig valg. Du kan velge å være en rasist, du kan velge å voldta eller å slå barna eller hunden din. Når du velger å unødvendig skade andre- eller spise andre- når det ikke er nødvendig velger du å putte ditt valg fremfor deres. Er det rettferdig?

Tilbake til spørsmål & svar

JEG LIKER SMAKEN AV KJØTT, HVORFOR BURDE JEG SLUTTE Å SPISE DET?

Om vi gjorde beslutninger på grunnlag av "det føles godt når jeg gjør det" ville vi trolig møtt på noen problemer. Tenk så mange ting som kan rettferdiggjøres om det eneste kriteriet er at det føles bra.

Et måltid varer et kvarter, men livet og døden til dyret på tallerkenen er ubegripelig forferdelig, skummelt og smertefullt-- og døden er evig. Synes du at 15 minutter med smak er viktigere enn et dyr sitt liv?


Hva med hunden din? Under hvilke forhold ville et måltid vært verdt å ta fra hunden din livet sitt for mat? Juleribbe? Grillfest med venner? De fleste ville ikke spist kjæledyrene sine med mindre de var helt nødt (se Hva om du var strandet på en øde øy?)
 

Verdsetter du virkelig smak over livet til et dyr?

(Dessuten trenger du egentlig ikke å miste smakene du opplever når du spiser dyr. Det finnes nesten uendelig med alternativer—og smakene du liker fra forskjellige kjøttretter kommer antageligvis fra krydderne vi steker de i.)

Tilbake til spørsmål & svar

SKAL IKKE LØVER SPISE KJØTT HELLER?

Mennesker hever seg nesten alltid over dyr, helt til det kommer til hva vi skal spise og da er vi plutselig "ville dyr som handler på instinkt." Ville dyr gjør mye rart, som å drepe barna sine og kannibalisere og voldta hverandre.

Burde vi utforme samfunnet etter hva vi ser i dyreriket? 

Dyr spiser dyr fordi de må. En løve må drepe for å spise. Det må ikke vi. Vi har muligheten—og forståelsen—til å spise annen mat. Med muligheten til å velge, hvorfor skal vi ikke velge å ta vare på de som er sårbare? Burde vi ikke bruke makten vår over andre dyr til å gjøre planeten til et bedre sted?

Tilbake til spørsmål & svar

MÅ VI IKKE SPISE DYR, EGG OG DRIKKE KUMELK FOR Å OVERLEVE?

Mange institusjoner har kommet frem til at vi kan få all næringen vi trenger—protein, jern, kalsium og alle andre næringsstoffer som vi forbinder med animalske produkter—uten å utnytte dyr. Det er fordi næringsstoffene vi finner i kroppene til andre dyr finnes i planter (det er dessuten der dyr får de fra).

“Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Med god kunnskap og planlegging kan både vegetarkost og vegankost egne seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap og ved ammingfor spedbarn, for barn og unge og for idrettsutøvere.” - Helsenorge (den offentlige helseportalen for norske innbyggere)
 

Om det ikke er nødvendig å spise dyr for å leve med god helse, betyr ikke det at det vi gjør mot dyr er å påføre de unødvendig lidelse?

Usikker? Sjekk ut denne listen over idrettsutøvere som spiser plantebasert eller se hvordan inntak av animalske produkter faktisk er knyttet til veldig vanlige sykdommer hos mennesker, inkludert hjertesykdom, diabetes type 2, hjerteinfarkt og slag, mange typer kreft, høyt blodtrykk, demens og osteoporose—og og at mange av de kan bli behandlet og til og med reverset ved å skifte til et plantebasert kosthold.

Tilbake til spørsmål & svar

Å SPISE DYR ER EN TRADISJON! HATER DU TRADISJONER?

Før pleide vi å brenne hekser, holde treller (det vi i andre sammenhenger kaller slaveri), deltok i slavehandelen og dro på plyndringstokter for å stjele, voldta kvinner og brenne bygder. I andre land er det fremdeles tradisjon å drive med omskjæring på jentebarn, drive delfiner inn i en bukt og stikke de til døde, hanekamp, hundekamp og tyrefekting for å nevne et par.

Når du tenker på disse tradisjonene, kan vi fortsette med noe bare fordi det er tradisjon?

Hvorfor føler vi en trang til å feire kulturen vår ved å drepe dyr, når norsk kultur kan være alt fra musikk og dans til normer og språk? Kan vi ikke bare bytte ut ingrediensene i det vi spiser?

Tilbake til spørsmål & svar

HULEBOERE SPISTE KJØTT OG VI UTVIKLET OSS VED Å SPISE KJØTT, SÅ DERFOR…?

Det er helt sant at vi gjennom historien har spist kjøtt, men kanskje vi ikke skal ta beslutninger basert på hva primitive mennesker pleide å gjøre? Våre forfedre er også skyldige i å delta i voldtekt, drap og incest for å nevne et par ting.

Antageligvis prøver vi ikke å kopiere hva forfedrene våre gjorde ellers, ved å spise insekter, sove ute eller leve uten strøm og internett.

I tillegg spiste tidligere generasjoner kjøtt fordi de måtte for å overleve. De måtte dytte til side følelser og tanker rundt å drepe dyr og spise kadavrene deres for å "gjøre det de måtte". Det må vi ikke nå lenger.


Uansett, om du spiser kjøtt fordi du vil at hjernen din skal kunne videreføre tankene dine til den neste generasjonen burde du vurdere forholdet mellom å spise dyr og klimaendringer—industrielt dyrehold er ansvarlig for mer klimagassutslipp enn hele transportsektoren og er den ledende årsaken til nedhugging av regnskogen, dødsoner til havs, artsutdryddelse, matjorderosjon, ørkenifisering og mer.

Kort fortalt: Det er ikke sikkert vi lever lenge nok til å utvikle oss 100 000 år inn i fremtiden.)

Tilbake til spørsmål & svar

OM VI IKKE SPISTE DYR VILLE VERDEN SLITT MED OVERPOPULASJON ELLER DE VILLE DØDD UT.
ER DET DET DERE VIL?

ER IKKE MENNESKERETTIGHETENE VIKTIGERE?

Om noen sa «Jeg er bekymret for hjemløs ungdom i Oslo,» ville du følt det var konstruktivt å svare «Men hva med plastforsøpling?» Begge tingene er viktige problemer som trenger løsninger, men du bidrar ikke noe ved å bagatellisere en av de.

Å unngå å spise dyr er noe du kan gjøre ved siden av menneskerettighetsarbeid. Det er en passiv handling. Du kan hjelpe hjemløs ungdom og være veganer. Du kan arrangere strandrydding, skrive kronikker om engangs-plast, og kjempe mot Equinor og fremdeles være veganer. Faktisk er det mange menneskerettighetsproblemer knyttet til å spise dyrnoen velger til og med å spise plantebasert av menneskerettighetsårsaker.

Tilbake til spørsmål & svar

HAR IKKE PLANTER FØLELSER?

Nei. Planter har ikke sentralnervesystem, nerver eller en hjerne. Det betyr at de ikke har mulighet til å føle smerte (planter kan likevel reagere til stimuli, men det er noe annet). Om planter likevel skulle føle smerte, husk at det krever 16 kg fôr for å lage 1kg kukjøtt—det er mange planter (som ikke føler smerte) og en ku (som garantert føler smerte).

Dette visste du allerede. Tenk på det; om du kjører bortover en vei med grass på siden og en hund hopper i veien for bilen— ville du kjørt ihjel hunden for å beskytte gresset?

Tilbake til spørsmål & svar

ANDRE DYR FØLER IKKE SMERTE PÅ SAMME MÅTE SOM OSS, GJØR DE?

Er det lover mot dyremishandling for moroskyld eller er det fordi vi vet at dyr har muligheten til å føle? Når en katt eller hund har slått seg, viser de at de har det vondt? Halter de, ligger de stille, roper de etter hjelp eller puster de ujevnt?

Når det er snakk om emosjonell smerte—dyr (kjæledyr eller produksjonsdyr) uttrykker mange følelser, ikke bare de man forventer som angst og frykt, men også sjalusiglede, sorg, ensomhetdepresjonempati og glede.

La oss si at vi ikke var helt sikre på om dyr følte smerte på samme måte som oss, ville det rettferdiggjort unødvendig smerte?

Tilbake til spørsmål & svar

DET ER UMULIG Å VÆRE 100% PERFEKT.

Huset ditt brenner mer to mennesker inni. Du vet du bare har tid til å redde én—trekker du på skuldrene og velger å la være å redde noen av de? Et annet scenario; du innser at du ikke har tålmodigheten til å være snill mot alle hele tiden—velger du å være slem mesteparten av tiden isteden?

Kanskje tenker du på dyrene som dør i industriell produksjon av plantebasert mat, insektene på salatbladene eller laksene som dør på grunn av vannkraftverk. Kanskje du er allergisk mot cashewnøtter, er avhengig av ost eller legen din sier du  spise fisk.

Bare fordi du ikke kan gjøre alt helt perfekt, er det da ikke verdt å prøve i det hele tatt?

Veganisme handler ikke om å gjøre alt perfekt, men om å minimere skaden vi påfører andre dyr så langt som praktisk mulig. Vi lever ikke i en vegansk verden, men det betyr ikke at vi ikke burde prøve å redusere lidelse så mye vi klarer mens vi lever i den.


Det handler om hvorfor vi gjør det vi gjør.

«Om noen kjører en bil og ved uhell kjører på en hund ville det ikke vært det samme som om noen prøver å kjøre på en hund gjentatte ganger helt til de treffer. Logikken bak 'jeg kan betale for at noen dreper dyr for meg fordi noen ganger kan det hende at dyr dør i produksjon av planter' sier egentlig at å ved uhell kjøre på en hund er det samme som å kjøre på en hund med vilje. Det er også som å si at siden mennesker av og til blir truffet i trafikken er det greit å kjøre på folk med vilje.» - Ed Winters

Så om du spiser plantebasert med unntak av ost er det bedre enn ingenting. Om du er veganer med unntak av dyretestet medisin du må ha for å leve, tusen takk. Du gjør det du kan—mange frykter å i det hele tatt prøve.

Tilbake til spørsmål & svar

HVA OM DU VAR STRANDET PÅ EN ØDE ØY?

Vi er ikke det.

Tilbake til spørsmål & svar

ER IKKE PESCETARIANISME ELLER VEGETARIANISME GODT NOK?

Takk for at du har funnet vegetarianismen og reflekterer over det. Det er en god start. Om det er alt du har mulighet til, kjempebra. Om det er første steg, stå på! Om du virkelig ikke forstår hvorfor folk velger vegansk kan det være lurt å finne ut mer om påvirkningen fisking har på miljøet, hva som skjer med hanekyllinger i egg-industrien og kalver i melkeproduksjon.

 

Lær mer:

Fish – A Critical Part of the Conversation: Bycatch, ecosystem collapse, and fishless oceans

What’s wrong with eggs?

I Consumed Dairy Until Learning It’s The Cruelest Industry of All

Tilbake til spørsmål & svar

VAR IKKE HITLER VEGETARIANER?

Antageligvis ikke, men Mao Zedong, Benito Mussolini og Joseph Stalin spiste kjøtt. Sier det deg noe?

Tilbake til spørsmål & svar

BRYR DU DEG IKKE OM ARBEIDERE SOM KOMMER TIL Å MISTE JOBBEN?

Se for deg at Elvågs økologiske hundekjøtt faktisk eksisterte og en familie bodde på gården. Rettferdiggjør sysselsettingen på gården å drepe og slakte hunder? Om noen tjener penger, betyr det at det nødvendigvis er greit?

Vi burde absolutt sikre livsgrunnlaget til bønder, men tror du at det lønner seg å opprettholde et ødelagt system? Er penger og tradisjon viktigere enn livene til dyr og fremtiden til planeten? Om du er en bonde som leser dette: The Vegan SocietyMercy for Animals og flere andre organisasjoner har lyst til å bidra økonomisk om du vil legge om.

 

Hva med arbeidere på slakterier? Kan du se for deg hva slags psykologiske lidelser man utvikler av å drepe så mange dyr? Slakterier ansetter ofte migranter eller folk nær fattigdomsgrensen som ikke har mange valg og sliter svært mye—de er blant toppen i PTSD, depresjon og angst og betydelig høyere andel alkoholisme, familievold, barnemishandling og selvmord. Å stenge slakterier ville vært en enorm gave til disse arbeiderene. 

Tilbake til spørsmål & svar

VET DU IKKE AT MENNESKER I ANDRE LAND SPISER DYR? DERE SPRER FREMMEDFRYKT.

Budskapet vårt er at å spise hund ikke er mer uetisk eller rart enn å spise andre sansende dyr.

 

Konseptet er ikke ment til å vekke assosiasjoner eller knyttes til et bestemt land, verdensdel eller folk som spiser hundekjøtt. Det finnes faktisk et bredt spekter av tradisjoner som inkluderer hundekjøtt: mange spiser katt og hund i Sveits og Ghana. Hunder var ganske vanlig i Frankrike frem til det ble forbudt i 1910. Det er lov å spise hund i Storbritannia og hunder blir spist i noen deler av Asia.

For å treffe et norsk publikum har vi valgt et dyr vi elsker og respekterer mer enn andre dyr, nemlig hunden. Vi forsøker aktivt å unngå at stereotyper av andre kulturer kan leses i innholdet vårt; vi kommer aldri til å referere til å bruke disse stereotypene i innholdet vårt. Du kan se en video om den engelske ekvivalenten av denne nettsiden her.

Vi stiller oss ikke bak noen form for negative stereotyper rundt kulturer som spiser hundekjøtt: vi unnskylder de ikke.

Målet vårt er å nå norske innbyggere som spiser kjøtt og sier de elsker dyr, deretter viser vi dem deres eget hykleri. Vi håper vi også kan vise hvor hyklersk det er å fordømme andre kulturer for å delta i aktiviteter som er nesten identiske til våre.

Om du vil lese mer om filosofien rundt prosjektet kan du sjekke ut Om oss-siden.

Tilbake til spørsmål & svar

Håper vi har svart på alle spørsmålene dine. Før du går, husk å sjekke ut ressurs-siden vår! Du kan også sjekke Om oss-siden for å lære mer om hvorfor vi har laget denne siden.

Love
Choice
Taste
Lions
Tradition
Nutrition
Ancestors
Extinct
Human Rights
Plants
Pain
Perfection
Island
Enough
Hitler
Jobs
othercountries
bottom of page