top of page
  • Writer's pictureElin Elvåg

Reddet hunden: - Fikk hundepølser i belønning

Hunden som satt fast på en fjellhylle ved Elvåg gård ble i natt hentet ned av to privatpersoner, og har ikke gått til spille.

Tekst: Elin Elvåg ⎪ Foto: Astrid Holm

REDDET: Hunden som satt fast på en fjellhylle ved Elvåg gård er reddet ut. Politiet har fått tak i hundebonden.


I kveldsmørket tirsdag kveld la Roger Dyrskog og en kompis ut i terrenget for å redde produksjonshunden som sto fast på en fjellhylle ved Elvåg gård.


- Vi skjønte ikke hvorfor politiet ikke gjorde noe for å redde hunden, så vi bestemte oss for at vi måtte bidra, sier Dyrskog til Elvågbloggen tidlig onsdag morgen.


Dyrskog, som har hytte ved Elvåg gård, forteller at de gikk et stykke oppover fjellet, før de fikk skyss av en dyretransport som var på vei for å hente ned fjellkomondorer til slakt. Deretter gikk de i vårværet i to timer i strekk.


- Det var vanvittig langt, sier han og legger til:'

- Vi visste ikke nøyaktig hvor hunden befant seg, men da vi plystret på den hørte vi en lyd langt, langt unna. Vi gikk etter lyden, men da vi kom fram var det ikke lenger bjeffing, bare hyling.


Da privatpersonene, som har vært med på flere redningsoppdrag tidligere, omsider kom seg fram til fjellhylla, firte Dyrskog kompisen sin ned skråningen for å løfte ut hunden.


- Hunden var livredd og veldig kald. Vi måtte bære han hele veien hjem fordi han var for sliten til å gå selv, sier han.


Fikk ikke tak i bonden

Hunden ble reddet rett før klokka 03.00, og ble levert tilbake til Elvåg gård, tidsnok til at den kan slaktes og ferdigproduseres innen påskeaften.


I flere timer sleit imidlertid både Dyrskog og politiet med å få tak i hundebonden, som var opptatt med arbeid i slakteboden, men rett før klokka 07.00 bekrefter politiet at hundebonden er informert.


- Bonden har nå fått overlevert hunden. Han ble naturligvis veldig glad for at hunden ikke gikk til spille, og nå kan bli til mat før påske, sier operasjonsleder i Elvåg politidistrikt, Jørn Espen Skogvoll, til Elvågbloggen.

I TRYGGHET: Hunden ble hentet ned fra fjellhylla, og fikk slappe av hjemme på Elvåg gård.


- For farlig

Det var tirsdag ettermiddag at en hund falt ned en skråning i nærheten av Elvåg gård, og ble stående fast på en fjellhylla under skråningen.


Politiet anså det som for farlig å ta seg inn til hunden både ovenfra og nedenfra, og frarådet publikum mot å ferdes i området.


- Vi henstiller at det ikke er ønskelig, fordi det er fare for ras, sa operasjonsleder Mats Espen Knausdal til Elvågbloggen ved 19.30-tida.


- Hvorfor valgte dere å bevege dere inn i området når politiet frarådet det?


- Jeg skjønner ikke helt hvorfor politiet frarådet det. Vi tok en vurdering på det, men konkluderte med at vi ikke anså det som noe farlig i det hele tatt. Jeg var ikke redd for min egen sikkerhet, sier han og hevder at rasfaren ikke var så stor på det aktuelle tidspunktet.


Engasjementet for å få reddet hunden har vært enormt, og det ble blant annet opprettet en Spleis for å redde hunden ned. Like før klokka 07.00 onsdag morgen hadde innsamlingen nådd over 490 000 kroner. Siden hunden nå er reddet, skal pengene angivelig nå gå til den ideelle organisasjonen Hjem for Hjemløse Hunder

AKKURAT NÅ:

Hunden har nå blitt servert som middag til Dyrskog og kompisen som reddet dem.

I et kontroversielt trekk takket hundebonden Mikkel Elvåg redningsteamet ved å gi dem hundepølser.


Redningsmenenne sa først at pølsene var "fantastiske", men har etter klager ombestemt seg og sagt unnskyld.


"Dyrevenner" stiller seg kritiske til gaven

Nettverk for Hunders Frihet (NFHF) stilte spørsmålstegn ved moralen bak å redde hunden for så å drepe og spise den kort tid etterpå.

"Vi vil sende Dyrskog og hans kamerat pakker med veganske pølser slik at de kan se hvor enkelt det er å virkelig være helter for hunder - ved å spare dem for alle lidelser," sa talsperson Odin Malvik Grobtre.

Bonden Mikkel Elvåg ga hundepølser til redningsmenn

Hunden fikk et seks timers henrettelsesopphold etter at de ble reddet fra fjellhylla.

Men etter å ha blitt oppdrettet til kjøtt, ble den slaktet og levert som hundepølser til redningsmennene, som grillet dem.


Elvåg forsvarte gaven og sa at landbruk er hans levebrød og livsstil.


Uunngåelig

"Jeg ga denne hunden den beste livskvaliteten jeg noen gang kunne gi før den gikk til slakting og den gikk inn i næringskjeden," sa han. "Du føler deg trist på slutten av det ... men å servere den til redningsmennene var en god måte å si 'takk' på."


Daglig leder på gården, Henrik Elvåg, la til: "En uunngåelig del av jordbruket er døden til en hund som gir oss mat å spise."

IKKE KJÆLEDYR: Hunden "kan ikke holdes som kjæledyr", sa eieren.


De glade redningsmennene sa at hundepølsene «anbefales på det sterkeste» og takket bonden «for hans raushet».


"Her er det ingenting å utsette, pølsene var fantastiske," sa Dyrskog.

Han har imidlertid siden fjernet bildene av den improviserte påskegrillen fra sin Facebook-side.

"Når det gjelder et nylig innlegg på denne siden," skrev han på sin side, "erkjenner jeg at dette har støtet noen. Jeg beklager dette og har derfor fjernet innlegget."135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page