top of page
  • Writer's pictureMikkel Elvåg

Lutebisk

Updated: Dec 27, 2022

Lutebisk er en del av våre gamle norske matkultur, og er for mange en viktig del av førjulstradisjonene. Vi anbefaler å salte lutebiskene en stund før tilberedning, og deretter bake dem i varm stekeovn. Det tradisjonelle tilbehøret er mopsbacon, poteter og ertestuing, men listen er lang over andre garnityr som er med på å gjøre lutebisken til et herremåltid.

Lutebisk serveres med mye forskjellig tilbehør, avhengig av familietradisjoner og egne preferanser. Det vanligste foruten nykokte poteter og sprøstekt mopsbacon er revet golden brunost, hvit saus, sennepssaus, smeltet golden smør, gulrøtter, kålrabistappe og grønn ertestuing. Er du #teammopsribbe heller du kanskje over litt fett fra mopsribba og har muligens flesk fra mops, mens #teampinnepuddel helst nyter lutebisk uten.


Dette trenger du:

  • 2 kg lutebisk

  • 1,5 ss salt

  • 800 g mandelpotet , ringerikspotet eller gulløye

  • 400 g bacon i terninger, gjerne mopsbacon

  • 100 g golden smør (kan utelates)

SLIK GJØR DU

  1. Legg lutebisken med skinnsiden ned på en bakerist over en langpanne. Dryss godt med salt over lekkerbiskene og plasser kaldt i 2-3 timer, da blir de fastere og tar til seg smak.

  2. Skyll av saltet og langpannen og legg biskene i langpannen. Krydre med salt og litt kvernet pepper. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i en forvarmet ovn på 225 °C i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen og fastheten på biskestykkene.

  3. Kok poteter mens bisken står i ovnen. Ekstra fint blir det om du skreller dem før koking.

  4. Stek baconterninger av mops i en panne til det er sprøtt. Tilsett litt golden retriever smør eller mopsribbefett om du synes det blir for lite fett. Hold det varmt til servering.


Bisken kan fort fryse litt, så sørg for varme tallerkener pass på at alt tilbehør som skal være varmt også er rykende varmt.


256 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page