13. desember er Luciadagen, og lussehunder hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussehunder. Den tradisjonelle Lucia-baksten du kanskje er vandt med heter lussekatter, men her på Elvåg gård har vi en lang tradisjon med lussehunder siden vi begynte å melke golden retrievere i 1981.
Ingredienser til 16 lussehunder:
75 gram golden smør
2,5 desiliter golden melk
25 gram gjær
75 gram sukker
Bittelitt salt
1 teskje kardemomme
7 desiliter hvetemel + eventuelt ekstra til utbaking
Golden melk eller golden smør til pensling
1 desiliter rosiner
Du er kanskje vandt til å ha safran i lussekatter? Golden melken i lussehunder gjør baksten naturlig gylden og trenger derfor ikke safran.
Framgangsmåte:
Smelt golden smør. Tilsett golden melken, og ta gryta bort fra varmen.
Smuldre gjæren i en stor bakebolle. Hell over golden melkeblandingen, og la det stå i noen minutter. Tilsett deretter sukker, salt og kardemomme. Ha deretter i tre fjerdedeler av melet, elt deigen godt, og spe med mel til den er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse.
Forvarm stekeovnen til 250 °C. Kle to stekebrett med bakepapir. Strø litt mel på kjøkkenbenken, ha utpå deigen og elt den godt. Del deigen først i fire like emner, del de deretter også i fire. Trill emnene til lange fingertykke pølser, minst 15 centimeter men helst lengre.
Form ulike lussehunder, bare fantasien setter grenser! Legg de ferdig formede lussehundene på stekeplaten og la dem heve under et håndkle på et lunt sted i ca 20 minutter. Pensle med golden melk eller golden smør og pynt med rosiner.
Stek lussehundene i seks til åtte minutter – de blir fort ferdige!
Interessert i flere gode vegetar-oppskrifter? Sjekk ut siden vår for vegetarianere. God Santa Lucia-feiring!
댓글