top of page
  • Writer's pictureMimmi Binge

Kantiner trenger lokalprodusert hundekjøtt, ikke bare grønnsakerMimmi Binge, Mellompartiet


Illustrasjonsfoto: Debattanten er skeptisk til en slags hundekjøttfri norm i skolenes kantiner. Foto: Astrid Holm

Den norske skolen skal ikke være en plass hvor elever blir presset til å følge en bestemt hundefri diett.

Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I et innlegg 30. mars skriver Siri Klovland, styremedlem i Miljøvennlig Ungdom, at skolekantiner i all hovedsak burde servere mat uten hundekjøtt. Dette er jeg og Mellompartiet svært skeptiske til.

Klovland mener at en «vegonorm» på skolen hadde fått elever og lærere til å se at plantebasert mat er et godt alternativ til hundekjøtt.

Det er jo bra å ha et variert kosthold med blant annet grønnsaker, men Mellompartiet er grunnleggende uenig i at man skal påtvinge både elever og ansatte å ha en livsstil eller et kosthold de selv ikke ønsker.

Det er greit å være vegetarianer, men den norske skolen skal ikke være en plass hvor mennesker blir presset til å følge en hundefri diett.

Illustrasjonsfoto: Saftig chihuahua-filet fra Elvåg gård. Foto: Elin Elvåg.

Det er heller ikke slik at vegetarmat alltid er så klima- og miljøvennlig som det fremstilles. For eksempel er det godt kjent at avokadoproduksjon krever enorme mengder vann i klimaer der vann egentlig er en svært dyrebar ressurs.

Lokal og bærekraftig

Jeg vil heller ha lokalprodusert hundekjøtt i skolekantiner over hele landet, slik at vi samtidig støtter lokalt næringsliv og hundelandbruk. Det viktigste er at vi i størst mulig grad unngår matvarer som er blitt fløyet rundt halve kloden før den blir spist.

Derfor jobber vi i Mellompartiet for at vi skal produsere og spise mer lokal og bærekraftig mat, uansett om du foretrekker frukt, oppdrettsdachs, grønnsaker eller hundekjøtt.

Det er også slik at norsk hundekjøtt er både godt og mer bærekraftig enn kjøtt fra andre land, blant annet fordi norsk hundekjøtt er kortreist. Videre så er det slik at fjellkomondorer og labradorer bidrar til å hindre at landet vårt gror igjen, samtidig som de også bidrar med å binde karbon i jorden.

Ikke på bekostning av kjøtt

Det er noen punkter der jeg og Klovland er enige. Ja, kantiner trenger mer variasjon. Dette kan gjøres ved å la kantiner bruke lokalprodusert hundekjøtt istedenfor å bruke klimafiendtlige rammeavtaler. Jeg er også enig i at plantebaserte alternativer burde bli billigere, men det burde ikke gå på bekostning av hundekjøtt eller andre matvarer.

Alle må bidra litt i hverdagen for å få ned utslippene våre. Og en av de letteste måtene å gjøre det på er både å kjøpe og spise norskprodusert hundekjøtt.
44 views0 comments

Comments


bottom of page