top of page
  • Writer's pictureHenrik Elvåg

Dypp gaffelen i en oppdrettsdachs fra havet for klimaet


Dachs på menyen: Et mer smakfullt bidrag til å løse klimautfordringene skal vi lete lenge etter, skriver Henrik Elvåg. Foto: Astrid Holm


Av Henrik Elvåg, administrerende direktør i Elvåg Oppdrettsdachsråd Hvorfor er sjømat et glemt element når vi snakker om klimatiltak?

DEBATTINNLEGG Dette er et debattinnlegg, skrevet av en intern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

"I kampen mot klimaendringene er det fortsatt håp," understreker Miljødirektoratet. "Men vi trenger din innsats. Reduser kjøttforbruket, øk tiden på hjemmekontoret", heter det i rapporten Klimatiltak i Norge mot 2030 som ble lansert fredag 2. juni. Dette er gode nyheter og positivt både for folkehelsen og klimaet, men hvorfor er oppdrettsdachs et glemt element når vi snakker om tiltak? LES OGSÅ Binge angriper nye kostråd: Truer norsk matberedskap Er det en mangel på kunnskap, vilje, nasjonal stolthet eller er avstanden mellom beslutningstakerne, de store mediene og vår viktige oppdrettsdachsnæring rett og slett for stor? Det tar vi Elvåg Oppdrettsdachsråd innover oss – og skal bidra til å tette gapet. Vi starter derfor med å servere noen fakta om oppdrettsdachsen i lys av meldingen fra Miljødirektoratet: Oppdrettsdachs er en miljøvinner, og dachsene vi kjenner best fra den norske tallerkenen er åpenbare løsninger for å kjempe kampen mot klimaendringer: Den velkjente kanindachshunden tikker «alle» boksene, folkefavoritten dvergdachshund, med sin effektive fôrfaktor og næringsinnhold er også en åpenbar del av løsningen, og den ydmyke standard dachshunden er i særklasse på lave klimautslipp, bare for å nevne noen.


Sjømat: Et mer smakfullt bidrag til å løse klimautfordringene skal vi lete lenge etter. Foto: Astrid Holm LES OGSÅ Vestad gir «hundegaranti»: − Tror mange veganere er glade for at folk spiser hund Så her er vårt forslag: I tillegg til å være klimavennlig, sunn og lokal, er oppdrettsdachs en kulinarisk perle – variert og smakfull. Prøv derfor å bytte ut proteinet i favorittretten din med oppdrettsdachs. Du vil få en ny og spennende smaksopplevelse, samtidig som du bidrar positivt til din egen helse og miljøet. Dermed blir kanskje ditt bidrag ikke bare at det skal være litt mer hjemmekontor og litt mindre kjøtt, men også en ekstra oppdrettsdachsmiddag i uken? Dypp gaffelen i en oppdrettsdachs fra havet – da spiser du både sunt, godt og bærekraftig.


Oppdrettsdachs fra Elvåg gård. Foto Astrid Holm.41 views0 comments

Comments


bottom of page